2016-08-23 16:03 #0 av: Silent_Hill

Vi har alla våra olika traditioner...

Armenien 

Vill du veta vem din framtida make/maka är? Ät då en bit salt bröd. Det är vad åtminstone armenska män och kvinnor gör i förhoppning att dom ska drömma om sin tillkommande. Dock så måste brödet ha bakats av en gift medelålders kvinna eller av mormor/farmor. 

Det salta brödet

Filippinerna

Den lyckliga bruden och brudgummen släpper ut ett par vita duvor, en hane och dom andra honor, i luften, som representerar ett harmoniskt liv tillsammans.

Frankrike

Franska brudar och brudgummar äter traditionellt choklad och champagne efter vigseln. De dåliga nyheterna är att det måste förtäras från en toalettskål. Poängen är att ge paret styrka innan bröllopsnatten. 

På Marquesasöarna i Franska Polynesien, När bröllopet är slut lägger sig brudens släktingar sida vid sida med framsidan neråt medan bruden och brudgummen promenerar över dom. 

Fiji

I Fiji när en man frågar en kvinnas far om hennes hand måste han ge sin blivande svärfar en valtand. 

Grekland 

Som svensexa i grekland rakas brudgummens ansikte av hans bästa kompis medan han blir matad med honung och mandel av svärmor. 

Guatemala

I guatemala är det tradition att brudgummens mamma tar sönder en vit keramik klocka när brudparet anländer, fylld med korn, ris och mjöl,  för att bringa välstånd till paret. 

Indien

Strax innan bröllopet, är det vanligt att indiska kvinnor att samla sina närmaste väninnor och sitta i timmar i taget för att få sin hud målad i tatuerings mönster, med menhdi, som är färg gjord av henna. Färgen håller sedan i två veckor. 

I delar av indien finns en tradition som kallas "Joota Chupai" vilket betyder "dölja skorna". När brudparet går till altaret är brudgummen skyldig att ta av sig skorna. När de är utanför måste brudgummens familj skydda skorna från brudens familj som försöker stjäla och gömma dom. 

Om du är en indisk kvinna född under astrologiska period då Mars och Saturnus är båda under sjunde huset, så har du en förbannelse över dig. Den som gifter sig då måste vara beredd på att bli änka. För att bli av med förbannelsen så måste bruden gifta sig med ett träd först och sedan hugga ner det. Sen kan hon gifta sig med en man. 

Indonesien

I indonesien får de nygifta paret inte använda badrummet på tre dagar. De tror nämligen att om man bryter rutinerna för paret så bidrar det till lycka. Så därför bevakas paret och tillåts endast förtära minimala mängder av mat och dryck. När dom tre dagarna är över så badar paret och tillåts sedan övergå till ett normalt liv. 

Irland

När bruden och brudgummen dansar måste bruden hålla fötterna på golvet hela tiden. Enligt en irländsk sägen kommer annars onda älvor och sopar bort henne. 

Japan

På sin bröllopsdag måste den japanska bruden ha en tradionell Shinto cermoni där hon är vit från topp till tå,  inklusive smink, kimono och huva. Med det vita betecknar hon sin jungfru status medan huvan döljer hennes "horn" som symboliserar hennes svartsjuka till sin svärmor.

Ett japanskt bröllop

Jamaica

Byborna radas upp på gatan för att ta en titt på bruden. Det är brukligt för dem att ringa ut negativa kommentarer om hennes utseende. Om majoriteten är kritisk, går hon hem och gör ett andra försök för att ser bra ut.

Kenya

Vad skulle du tycka om att ha din pappa spottandes på dig på din bröllopsdag? Det är vad som händer i Kenya efter ceremonin när Masai bruden lämnar med hennes nya man. Syftet är inte att utmana ödet genom att vara alltför stödjande av de nygifta.

Kina

I Kina skjuter brudgummen sin brud med en pil och båge flera gånger för att sedan samla ihop alla pinnarna och bryta dom under cermonin, för att säkerställa deras kärlek varar för evigt. Som tur är spetsen från pilen åtminstone borttagen. 

I kina anställer dom även en kvinna som tar hand om bruden när hon reser från hemmet till brudgummen. Resan sker i en omsorgsfull dekorerad bärstol. Den anställda kvinnan måste då avskärma bruden med ett parasoll och kasta ris på stolen, då riset symboliserar hälsa och välstånd. 

För att visa att brudgummen är värdig sin brud måste han gå igenom en serie med utmaningar på bröllopsdagen. Sedan måste han ge kvinnorna en kuvert var full med pengar.

Kinesiska brudar går normalt ner i altargången i en smal åtsittande broderad klänning som kallas qipao eller Cheongsam. För festen byter hon om till en mer dekorerad klänning och till natten byter hon ytterligare om till en cocktailklänning. Så totalt: 3 klänningar!

Ett bröllop i Kina

Kongo

Medan dom flesta gifter sig med spänning och förväntan måste kongolesiska brudar och brudgummar hålla sin lycka i schack. Under hela sin bröllopsdag är de två inte tillåtna att le. Om de gör det, skulle det innebära att de inte tar äktenskapet på allvar.

Kuba

Det är en kubansk tradition att varje man som dansar med bruden måste fästa pengar på hennes klänning för att hjälpa till att betala för deras bröllop och smekmånad. 

Libanon 

I Libanon börjar bröllopsfesten med massor av musik, magdans medan parets vänner och familj skriker utanför deras hem. Så småningom hamnar alla utanför brudens hem där paret får välsignelser samt får ett regn av blombad över sig innan de lämnar för cermonin. 

Mauritius

Många blivande brudar går på strikt diet för att gå ner innan bröllopet. Men inte i Mauritius, där måste den blivande bruden lägga på sig kilon istället. Ju knubbigare hon är desto bättre för mannen som tros vara rik med en sådan välgödd hustru. 

Mongolien

För att det mongoliska paret ska kunna sätta ett datum för bröllopet så måste dom först döda en kycklingbebis för att kunna hitta en frisk lever. Hittar dom den inte på första försöket måste dom fortsätta enda tills dom hitter en. 

Niger

I västra Afrika finns en så kallad kameldans som utförs av en kamel i öknen till en rytmisk trumvirvel omgiven av bröllopsgästerna. 

Norge 

I Norge är det typiskt att vid bröllop servera en hög kaka som kallas kransekaka. Kakan är gjord av iskalla mandelringar för att bilda en konform och en vinflaska placeras i dess ihåliga centrum. 

Traditionellt så bär den norska bruden en silver och guldkrona som har små berlocker hängande runt den. När hon rör sig ska det klingade ljudet avleda onda andar. 

Norges kransekaka

Peru

I peruanska bröllop är tårtan sammansatt med band och med en falsk vigselring inbakad i tårtan. Den kvinna som får ringen kröns härnäst att gifta sig.

Pakistan

I pakistan tar brudens systrar och kvinnliga kusiner brudgummens sko och om han ha tillbaka den måste han betala. 

Papua nya guinea

I avlägsna delar av nya guiena överlämnar brudens föräldrar några grisar och snäckor för att betala den man som gifter sig med bruden. Grisarna slaktas sedan och serveras under bröllopsfesten. 

Rumänien

I Rumänien kidnappar gästerna bruden för att sedan kräva lösen från brudgummen. Typiska förfrågningar brukar vara några flaskor alkohol eller för dem som verkligen vill göra brudgummen svettig, sjunga en kärlekssång framför alla gäster. 

Ryssland

Att ha en stor mun lönar sig i Ryssland. Där får nämligen bruparet dela på ett sötebröd som kallas karavaya. Den som tar störst tugga är då sedan familjens överhuvud. 

I en gest av respekt, måste par i Moskva ta bröllopsbilder brevid "Tomb of the Unknown Soldier" och sedan lägga blommor efteråt. 

Enligt en ny tradition måste brudgummen gå hem till brudens föräldrar under morgonen på bröllopsdagen och bevisa sitt värde genom att antingen betala en "lösen" för sin dam, överösa brudens familj med gåvor eller helt enkelt förödmjuka sig själv genom att dansa och sjunga tills familjen säger "okej."

Tjeckoslovakien

Före cermonin placeras ett spädbarn i parets säng för att välsigna och öka deras fertilitet. När dom har gift sig kastar gästerna ris, ärtor och linser på brudparet för att även där främja fertilitet. 

Turkiet

På bröllopsdagen planterar brudgummens vänner en turkisk flagga vid hans hem. Beroende på området, så placeras föremål som frukt, grönsaker och även speglar ovanpå, vilket innebär att vigseln har börjat.

Tyskland

Den första hushållssysslan som de nygifta paret får göra är att sopa upp porslin som deras gäster har kastat på golvet för att avvärja eventuella onda andar. På det sättet visar paret att dom kan möta alla utmaningar tillsammans som korsar deras väg. 

Venezuela

Det är lycka för de nygifta att smyga iväg innan festen är över utan att bli upptäckta. Det är också lycka för den gästen som först upptäcker att dom är borta. 

Wales

Brudbuketten innehåller myrten, en ört som symboliserar kärlek. Bruden ger ett skott till hennes tärnor. Om tärnan sedan planterar den och den blommar så kommer hon bli nästa brud.